HANTVERK

Känsliga, äldre miljöer kräver särskilda kunskaper. Genom omsorgsfull byggnadsvård, på husets egna villkor, vårdar och förvaltar vi till kommande generationer. Vistaholms Byggnadshantverk är ett företag inom traditionellt byggnadshantverk. Beroende på typ och storlek på uppdrag arbetar jag antingen själv eller samarbetar med kollegor, arkitekter och underentreprenörer i mitt nätverk. Här följer exempel på mina tjänster.
STRÅTAK

STRÅTAK

Takomläggningar med halm och vass samt underhållsarbeten. Till taknocken, kallad ryggningen används råghalm. Ryggningen eller ommörningen på stråtak är ett kontinuerligt underhåll med livslängd på cirka fem år beroende på väderstreck och placering av byggnaden.  För att kvalitetssäkra halmmaterialet till nocken odlar och producerar jag egen ekologiskt råg som löspressas på Vistaholm. Är du intresserad av en kostnadsberäkning? Skicka en förfrågan i kontaktforumläret nederst på sidan.

MÅLERI

Invändiga som utvändiga måleriarbeten. Förutom linoljefärgens långa tradition på ytor från trä till metall så sätter jag krav linoljefärg står för kvalitet och kan garantera teknisk hållbarhet. Vill du hellre måla själv? Gå en kurs hos mig. Du är även välkommen att köpa linolja och linoljefärg från Selder & Company direkt av mig. Läs mer om linoljeprodukter

MÅLERI
STICKSPÅN

STICKSPÅN

Om- och nyläggning av stickspån på tak eller vägg. Från lusthus till klockstaplar. Inför en täckning så undersöks det befintliga takets täckning. Läs mer under rubriken Skadebesiktning här nedan.

HANTVERK

STAVSPÅN

Om- och nyläggning av stavspån på tak eller vägg. Från lusthus till klockstaplar. Inför en täckning så undersöks det befintliga taket. Läs mer under rubriken Skadebesiktning här nedan.

STAVSPÅN

FÖNSTER

Renovering av fönsterbågar. Underhåll som helrenovering. Du som kund kan välja 3 ambitionsnivåer. Rädda, vårda eller totalrestaurera. Linoljekitt, linolja, linoljefärg och kvalitetsvirke är de gemensamma nämnarna. 

FÖNSTER
TIMMER

TIMMER

Restaureringstimring som nytimring. Se referenser för rekonstruktioner av timring

HANTVERK

RÅDGIVNING

Ibland räcker det med att få svar på sina frågor om man tänkt rätt inför en åtgärd. Kanske är det idéer eller input inför en restaurering eller kommande projekt.
Ett besök på plats

Ett besök på plats

Ett rådgivningsbesök brukar ta 2- 3 timmar beroende på behov. Kanske behöver du inspiration, tänka om och nytt eller vägledning i ditt egna arbete. Ett rådgivningsbesök kan utgöra grunden till en åtgärdsplan där vi tittar på de arbeten och behov som behövs göras inom snar framtid.


PROJEKTLEDNING

Att sätta samman saker i en projektledning kan vara på flera olika vis. I en restaurering, rekonstruktionen eller efter när byggnaden skall visas upp.
Från restaurering till ett besöksmål

Från restaurering till ett besöksmål

Det ena leder till det andra. Från restaurering eller rekonstruktionsfas utav en byggnad till uppvisning av den. När den är klar ska den visas upp. Men hur? Vilka värden ska lyftas fram, vad och på vilket sätt? Förmedla sammanhang, kunskap och utveckla dom till rätt behov för målgruppen. Se exempel på fler projekt


ATT KVALITETSSÄKRA HANTVERK

Säkra den kända kunskapen. Resultatet av ett kvalitetsäkringsprojekt inom hantverk kan vara kvalitetskrav på material och materialhantering, manualer för upphandling och rekommendationer till underhåll och vårdplan.
KOMPETENSEN ÖKAR

KOMPETENSEN ÖKAR

Kvalitetssäkring utav hantverk är en del som ökar alltmer inom kulturmiljövården. Detta kan göras på olika sätt. En metod är att är följa upp tidigare vård- och restaureringsinsatser och utvärdera långtidseffekterna av konstruktion, material och utförande. Målet är att säkra en hotat hantverksteknik som riskerar att försvinna på grund av sämre hantverkskunskaper och dåliga förutsättningar.  Kvalitetssäkrar man sitt arbete så garanterat du även kvalitén och hållbarheten mot kund. Samt att beställarkompetens ökar. Samarbetspartner har varit Hantverkslaboratoriet i Mariestad för kvalitetsäkring av Maskinhyvlade stickspån. Se publikation under mina favoriter

 


BESIKTNING AV SKADOR

Innan ett restaureringsarbete utförs är det viktigt att identifiera skador och eventuella tekniska fel för att undvika göra om misstaget men framförallt förebygga och lära sig utav vad tiden visat. En skadebesiktning ligger till underlag inför en byggprocess.
Identifera, registrera och förebygga

Identifera, registrera och förebygga

Uppdrag här har varit inom stick- och stavspån. Beställaren står inför en omtäckning och vissa problemställningar behövs rätas ut. Skador identifieras och sätts i ett sammanhang. Materialfel eller läggningsfel? Eller båda? Tidigare okända hantverksspår från tidigare tekniker kan upptäckas och utgöra ett helt nytt värde i kommande arbete. En skadebesiktning blir ett underlag inför kommande ställningstagande till en utförande- och materialbeskrivning inför en restaurering. Se exemplet Ornäsloftet under mina favoriter.


FÖRELÄSNINGAR

Inspirationsföredrag inom traditionellt byggnadshantverk. Passar målgrupper som arkitektbyråer, hembygdsföreningar och hantverksstuderande.
VAD HAR DU FÖR BEHOV?

VAD HAR DU FÖR BEHOV?

Eftersom jag tror på en föreningen av teori och praktik och jobbar därefter så har föredrag och kurser efterfrågats och utvecklats till ett alltmer tydlig block i företaget. Jag håller korta som långa föreläsningar och om nästan vad som helst, från inspirationsföredrag till specifika hantverkstekniker utifrån mina uppdrag. Från mikro till makro med stark förmedling är den röda tråden. Exempel: Rätt linolja för ytbehandling och rötskydd på trä, Raggagårdens mejeri- att bygga upp ett arbetslivsmuseum, Stickspån och Stavspån, Hälsingegårdar- ett världsarv, Lantbruksarkitekten Löfvenskiöld som förändrade landsbygdens hus. Boka ett föredrag? Skicka förfrågan till anna@vistaholm.com


KURSER

Kunskapskurser inom traditionellt byggnadshantverk. Passar alla målgrupper – från nybörjare till erfarna hantverkare.
MÅLNING MED LINOLJA - Grundkurs

MÅLNING MED LINOLJA - Grundkurs

Linolja & Linoljefärg – Ytbehandling & rötskydd på trä.

Kursdatum: 21 april, 29 april och 27 juni kl 9. 00 – 17. 00  Plats: Vistaholm  Kursledare: Anna Johansson 

Kursen syftar till att ge förståelser för linoljas tekniska funktion och linoljefärgens uppbyggnad och beteende mönster. Du kommer få lära dig fördelarna med linolja och linoljefärg och förstå skillnaderna mellan olika typer av linolja. Under kursen går jag igenom värdet av förarbete, underlag och målningsteknik. Vi kommer även linoljeimpregnera. Avslutningsvis går vi igenom penselvård och verktyg. Vill du köpa linolja och färg eller material efter kursen, finns det att tillgå här på Vistaholm. Max deltagare: 10 st. Minimum: 6st. Mer information kommer till din mail efter anmälan.

För frågor kontakta kurser@vistaholm.com eller ring Anna på 070-220 24 16.

Pris: 2300kr inklusive moms. I priset ingår föreläsning, workshop, lunch med naturbeteskött och två fikor.

Intresserad? Sänd då en anmälan på nedan formulär. Uppge eventuella allergier i samband med anmälan.


ANMÄLAN KURSER

Anmälan för kurser gör du här i formuläret. Uppge kurs, datum och eventuella allergier eller andra behov. Betalning sker via faktura som mejlas till dig 1-2 dagar efter din anmälan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.