Takomläggningar med halm och vass samt underhållsarbeten. Till taknocken, kallad ryggningen används råghalm. Ryggningen eller ommörningen på stråtak är ett kontinuerligt underhåll med livslängd på cirka fem år beroende på väderstreck och placering av byggnaden. För att kvalitetssäkra halmmaterialet till nocken odlar och producerar jag egen ekologiskt råg som löspressas på Vistaholm.
Invändiga som utvändiga måleriarbeten. Förutom linoljefärgens långa tradition på ytor från trä till metall så sätter jag krav linoljefärg står för kvalitet och kan garantera teknisk hållbarhet. Vill du hellre måla själv? Du är välkommen att köpa linolja och linoljefärg från Selder & Company direkt av mig. Läs mer om linojeprodukter
Om- och nyläggning av stickspån på tak eller vägg. Från lusthus till klockstaplar. Inför en täckning så undersöks det befintliga takets täckning. Läs mer under rubriken Skadebesiktning här nedan.
Om- och nyläggning av stavspån på tak eller vägg. Från lusthus till klockstaplar. Inför en täckning så undersöks det befintliga taket. Läs mer under rubriken Skadebesiktning här nedan.
Renovering av fönsterbågar. Underhåll som helrenovering. Du som kund kan välja 3 ambitionsnivåer. Rädda, vårda eller totalrestaurera. Linoljekitt, linolja, linoljefärg och kvalitetsvirke är de gemensamma nämnarna.
Restaureringstimring som nytimring. Se referenser för rekonstruktioner av timring
Ett rådgivningsbesök kan ta allt från en timme upp till en dag beroende på behov. Kanske behöver du inspiration, tänka om eller nytt eller vägledning i ditt egna arbete. Ett rådgivningsbesök kan utgöra grunden till en åtgärdsplan där vi tittar på de arbeten och åtgärder som behövs göras inom snar framtid.
Det ena leder till det andra. Från restaurering eller rekonstruktionsfas utav en byggnad till uppvisning av den. När den är klar ska den visas upp. Men hur? Vilka värden ska lyftas fram, vad och på vilket sätt? Förmedla sammanhang, kunskap och utveckla dom till rätt behov för målgruppen. Se exempel på fler projekt
Kvalitetssäkring utav hantverk är en del som ökar alltmer inom kulturmiljövården. Detta kan göras på olika sätt. En metod är att är följa upp tidigare vård- och restaureringsinsatser och utvärdera långtidseffekterna av konstruktion, material och utförande. Målet är att säkra en hotat hantverksteknik som riskerar att försvinna på grund av sämre hantverkskunskaper och dåliga förutsättningar. Kvalitetssäkrar man sitt arbete så garanterat du även kvalitén och hållbarheten mot kund. Samt att beställarkompetens ökar. Samarbetspartner har varit Hantverkslaboratoriet i Mariestad för kvalitetsäkring av Maskinhyvlade stickspån. Se publikation under mina favoriter
Uppdrag här har varit inom stick- och stavspån. Beställaren står inför en omtäckning och vissa problemställningar behövs rätas ut. Skador identifieras och sätts i ett sammanhang. Materialfel eller läggningsfel? Eller båda? Tidigare okända hantverksspår från tidigare tekniker kan upptäckas och utgöra ett helt nytt värde i kommande arbete. En skadebesiktning blir ett underlag inför kommande ställningstagande till en utförande- och materialbeskrivning inför en restaurering. Se exemplet Ornäsloftet under mina favoriter.
Eftersom jag tror på en föreningen av teori och praktik och jobbar därefter så har föredrag och kurser efterfrågats och utvecklats till ett alltmer tydlig block i företaget. Jag håller korta som långa föreläsningar och om nästan vad som helst, från inspirationsföredrag till specifika hantverkstekniker utifrån mina uppdrag. Från mikro till makro med stark förmedling är den röda tråden. Exempel: Rätt linolja för ytbehandling och rötskydd på trä, Raggagårdens mejeri- att bygga upp ett arbetslivsmuseum, Stickspån och Stavspån, Hälsingegårdar- ett världsarv, Lantbruksarkitekten Löfvenskiöld som förändrade landsbygdens hus.
Hur fungerar linolja egentligen? Vad är det som gör att en linoljefärg kan stå sig år efter år? Vad kan gå fel? Vad behöver du ha för kunskap för att du ska få en hållbar fasad som klarar årtionden av väder och vind? Vilka steg är viktiga när du målar första gången och när du underhåller din fasad? Detta är några svar som du får genom att gå en grundläggande kurs hos mig på Vistaholm. Vi varvar självfallet teori och praktik för bästa kunskapsintag. Intresserad? Sänd då en intresseanmälan (ej bindande) på nedan formulär så återkommer jag så snart fullt antal personer uppnås för en kursstart.